Ζώα και Φυτά της Θάσου

Ελαιόδεντρα, Μαριές

Τα ζώα της Θάσου

Πρόβατα, Βουνό Υψάριον

Τα φυτά της Θάσου

Από τη μια...κατάφυτες εκτάσεις γεμάτες πεύκα, πλατάνια, έλατα και ελιές, που αναδύουν ένα άρωμα γονιμότητας, και από την άλλη απέραντες παραλίες με χρυσαφένια όψη, άλλοτε καθαρά ελληνική, και άλλοτε τροπική! Αυτή η ασύλληπτη μίξη, είναι που δένει τον επισκέπτη για πάντα στη σπάνια ομορφιά ενός τόπου απλά....ευλογημένου!

Τα ζώα της Θάσου

Πλούσια, εκτός από τη χλωρίδα, είναι και η πανίδα στη Θάσο! Η μυρωδιά θυμαριού και μελιού που κυριαρχεί στο νησί, φανερώνει την παρουσία εκατοντάδων μελισσιών, που καλλιεργούνται με μεράκι από τους ντόπιους, ενώ στο βουνό θα δει κανείς αγέλες με πρόβατα και κατσικάκια, που ενισχύουν την κτηνοτροφία του νησιού.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πανίδας του νησιού είναι η απουσία των μεγάλων θηλαστικών ( π.χ. λύκος, τσακάλι, αλεπού, αγριόχοιρος, ελαφοειδή). Τα μικρά θηλαστικά που απαντώνται είναι οι λαγοί (Lepus europaeus) και τα κουνάβια (Martes foina), οι πληθυσμοί των οποίων κατά καιρούς και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες ( καιρικές συνθήκες, τροφή κ.λ.π.) παρουσιάζουν υπέρμετρη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα την δημιουργία οικολογικών ανισορροπιών.

Η ορνιθοπανίδα του νησιού είναι αρκετά ενδιαφέρουσα (με είδη ενδημικά και αποδημητικά) με σημαντικότερες παρουσίες την νησιωτική πέρδικα (Alectoris chukar) , το ορτύκι (Cotupnix coturnix), το τρυγόνι (Streptopelia turtur), την φάσα , το αγριοπερίστερο, την σιταρήθρα, την μπεκάτσα , το μπεκατσίνι, τον κότσυφα, το ψαρόνι, τις τσίχλες, την καρακάξα, την κάργια, την κουρούνα και την ύπαρξη διαφόρων αρπακτικών (αετοί).

Φυσικά σαν όλα τα ελληνικά νησιά οι γάτες κοσμούν τα γραφικά στενάκια. Πλούσια είναι και η υποθαλλάσια ζωή της Θάσου με αρκετά είδη ψαριών, όπως μπαρμπούνια, λιθρίνια, σαργούς, λιθρίνια, τσιπούρες και πολλά άλλα...

 

Βρίσκεστε εδώ: HomeΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΣημαντικα ΣτοιχειαΧλωρίδα & Πανίδα
Scroll to Top